Keturių savivaldybių Lyderių laiko komandų patirtys

Keturių savivaldybių Lyderių laiko komandų patirtys

Plungėje susirinko Lietuvos ir ESF projekto Lyderių laikas 3 (toliau - LL3) dalyviai – Palangos miesto ir Plungės, Rietavo ir Šilalės rajonų savivaldybių komandos. Bendradarbiavimo renginys vyko netradicinėje aplinkoje – buvusios Oginskių dvaro laikrodinės ir oranžerijos renovuotose patalpose įsikūrusioje Plungės savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Atvyko dauguma kūrybinių komandų narių (45) ir kviestiniai svečiai – projekto vadovė Rasa Šnipienė, Švietimo ir mokslo ministerijos regioninės politikos analizės skyriaus specialistė Regina Pocienė, Plungės rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis, LL3 projekto konsultantas Audrius Matiukas ir konsultantė Sigita Jonaitienė.

Susitikimo pradžioje prisiminti susitarimai dėl projekto tikslų ir siekiamo rezultato – pamatuojamo pokyčio savivaldybių ugdymo įstaigose. Žaismingas komandų prisistatymas padėjo sukurti draugišką renginio mikroklimatą. Vėliau kiekvienos kūrybinės komandos prisistatymuose buvo kitoms komandoms įdomios informacijos. Visos komandos nusiteikusios parengti rekomendacijas projekto metu vykdomų veiklų tvarumui užtikrinti. Komandų mokymasis nuo projekto starto vyko nevienodu tempu – daugiausiai konsultacijų (7) turėjusi Rietavo savivaldybės komanda į susitikimą atvyko su jau paruoštu pokyčio įgyvendinimo ugdymo įstaigose modeliu, kitos komandos – išsigryninusios pokyčių kryptis ir temas. Savivaldybių pokyčio projektų temos yra: Palangos savivaldybės – „Mokymasis kartu – naujos galimybės vaiko sėkmei“; Plungės rajono savivaldybės – „Įtrauki ir emociškai saugi ugdymosi aplinka įstaigos bendruomenei“; Rietavo savivaldybės – „Aktyvaus mokymo/si akademija“ (RAMA); Šilalės rajono savivaldybės – „Mokymosi pamokoje planavimas: struktūra, metodai, užduotys“.

Refleksijos metu ir atsakydami į anketos klausimus dalyviai pažymėjo svarbiausius renginio privalumus – tai kitų komandų temos ir įžvalgos, pateikti pavyzdžiai. Dalyviai sužinojo iškeltų problemų sprendimo būdus, įsitikino, kad turi panašias problemas, bet randa skirtingus sprendimų kelius. Kolegų mintys, patirtys, galvojant apie ateities mokyklą projekto dalyviams yra svarbios. Komandos domėjosi, kokiu būdu LL3 komandos pasirinko, išgrynino temą, o diskusijų metu užduodami klausimai padėjo komandoms geriau suvokti, į kuriuos švietimo situacijos aspektus nebuvo atsižvelgta. Palangos ir Rietavo savivaldybių mokyklų metodinės veiklos pavyzdžiai visiems dalyviams buvo nauja ir įdomi galimybė šią sritį tobulinti savo įstaigose. Svarbios buvo ir konsultanto Audriaus Matiuko įžvalgos apie sėkminguosius – tokiais tampa tie, kurie geba susitarti. Su šia nuostata dalyviai užbaigė darbinę renginio dalį.

Dėkojame Plungės viešosios bibliotekos direktorei Violetai Skierienei, kuri, pasibaigus diskusijoms, pristatė Plungės bibliotekos išskirtinumą, papasakojo įdomių istorijų, nutikimų įgyvendinant bibliotekos vykdomus projektus. Edukacinės dalies dalyviai, turėjo galimybę susipažinti su bibliotekos Bokšto salėje atidaryta metalo plastikos kūrėjo Vytauto Mockaičio (1958-2011) darbų paroda.

Projekto LL3 antro srauto keturioms savivaldybėms renginys nuteikė intensyviam darbui kituose projekto etapuose.

Keturių savivaldybių Lyderių laiko komandų patirtys, nuotrauka-1 Keturių savivaldybių Lyderių laiko komandų patirtys, nuotrauka-2 Keturių savivaldybių Lyderių laiko komandų patirtys, nuotrauka-3

 „V.P.“ inf.

Projektas LL3
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936