Prasidėjo pučiamųjų čempionatas: miesto gatvėse šurmuliuos 1200 skirtingų orkestrų muzikantų

Dana Lukauskienė

Vakar Palangoje prasidėjo ir vyks visą savaitgalį aštuonioliktasis Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionatas. Daugelį metų Panevėžyje vykęs renginys šiemetpersikėlė į pajūrį. Viliamasi, kad Palanga atsidurs ne tik Lietuvos, bet ir Europos pučiamųjų muzikos instrumentų čempionatų žemėlapyje, o pasisekimas ir organizacinė sėkmė gali lemti ir tai, kad 2020-aisiais čia bus rengiamas ir Europos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionatas.

Čempionatą pristatė ( iš kairės): dirigentas R.Vilys, svečiai iš Jungtinės karalystės – solistas trombonininkas Dr. B.Bakeris, kompozitorius ir dirigentas T.Davorenas, Lietuvos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos prezidentas V.Vapsva, vicemeras R.A.Mikalkėnas bei Palangos orkestro meno vadovas ir dirigentas V.Rekašius. „V.P.“ nuotr.

Palangoje – pasaulinio garso muzikantai

Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionatas – grandiozinis renginys, kurio metu net keturias dienas vyksta perklausos, konferencijos, meistriškumo kursai, koncertai. Jame dalyvauja per 1200 muzikantų iš 40 skirtingų orkestrų. Daugelis jų – pasaulinio garso profesionalūs muzikantai. Čempionatą organizuoja Lietuvos pučiamųjų orkestrų asociacija. Palangoje savo muzikinius gebėjimus demonstruos svečiai iš Jungtinės Karalystės – „The Filton Concert Brass“ orkestras, diriguojamas Tomo Davoreno, pasirodys ir solistas trombonininkas Dr. Brettas Bakeris.

Į Palangą atvyksta orkestrai – regioninių turų finalininkai.

Specialiai čempionatui skirtą apdovanojimą – autorinės kūrybos Grand Prix kūrė palangiškis menininkas Linas Žulkus. Rengti čempionatą Palangoje asociaciją paskatino unikalia akustika pasižyminti Palangos koncertų salė ir Savivaldybės geranoriškumas, pastangos bei visokeriopa pagalba užtikrinant sklandžią renginių ciklo eigą. Pasak Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionato idėjos autoriaus ir koordinatoriaus Remigijaus Vilio, visi organizaciniai klausimai buvo sprendžiami labai operatyviai, skiriamas dėmesys žmogiškųjų išteklių – savanoriams telkti, tobulinta salės akustika.

Vertins tarptautinė komisija

Pasak R.Valio, visų orkestrų pasirodymus vertins tarptautinė komisija, jos sudėtyje atstovai iš Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Latvijos ir Lietuvos. Vertinimo komisijos nariai iš Lietuvos orkestrų atliekamų kūrinių klausys negalėdami matyti atlikėjų, kad vertinimas būtų objektyvus, neblaškytų dėmesio muzikine prasme nereikšmingos detalės – apranga, išoriniai elementai. Svečiai iš užsienio galės stebėti orkestrų pasirodymus, vertinti reprezentacinę orkestro pusę: dirigento darbą, įžengimą į sceną, bendrą kolektyvo kultūrą.

Kiekvienas orkestras atliks privalomąją programą – Lietuvių kompozitoriaus kūrinį. Vertindami muzikinį atlikimą, komisijos nariai privalės atkreipti dėmesį į intonaciją, ritmą, balansą, dinamiką, garsą ir kitus aspektus. Specialiais rėmėjų ir partnerių prizais bus apdovanojami prizinių vietų laureatai, bus išrinktas geriausias solistas, dirigentas, privalomąjį kūrinį geriausiai atlikęs orkestras.

Muzikinis lygis vis kyla

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje sveikinimo žodį visai čempionato organizacinei komandai tarė kurorto vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas. Jis džiaugėsi, kad miesto kultūrinį gyvenimą praskaidrinančių orkestrų muzikinis lygis kasmet kyla, Palangoje varžosi geriausi orkestrai ne tik iš Lietuvos, bet ir Europos. Jis vylėsi, jog pirmasis tokio lygio čempionatas suteiks puikių, įsimintinų akimirkų ne tik vietos gyventojams, bet ir poilsiautojams, miesto svečiams. Respublikinės svarbos renginys praturtins visos Lietuvos orkestrų muzikos kultūrą, o giliomis pučiamųjų muzikos instrumentų tradicijomis garsėjantis kurortas taps Lietuvoje ir pasaulyje pripažinimą pelniusių orkestrų meistriškumo išbandymo vieta.

 Visi renginiai vyksta Palangos koncertų salėje.

pučiamųjų festivalis Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936