Išalkus, bet trūkstant idėjų – penkios populiariausios picos Lietuvoje

Picos – kas gali būti geriau už šitą dieviškąją ambroziją, be kurios dabartinis lietuvis neįsivaizduoja šalto savaitgalio? Neįtikėtinai mėgstamas ir visame pasaulyje lengvai pripažinimo sulaukęs patiekalas išpopuliarintas į JAV emigravusių italų XX amžiaus antrojoje pusėje būna su bemaž viskuo, ką galima rasti mūsų apvalioje planetoje – nuo tradicinių saliamio arba kumpio priedų iki tokių ingredientų, kaip mėsainiai arba miniatiūriniai dešrainiai. O štai Švedijoje yra neįtikėtinai populiari pica su bananais, tad jau dabar galite sakyti, kad matėte beveik viską!

Išalkus, bet trūkstant idėjų – penkios populiariausios picos Lietuvoje, nuotrauka-1

Su kuo pica valgoma mūsų tėvynėje (neseniai socialiniuose tinkluose buvo pasirodžiusi tikra lietuviška su cepelinais!)? Maisto pristatymo lyderis Lietuvoje Foodout.lt šį kartą dalinasi su mumis savo bei valdomų Latvijos, Estijos ir Ukrainos maisto pristatymo įmonių statistika apie pačias populiariausias plonapades mūsų skrandžių šeimininkes – tuoj pat sužinosite, kokias picas labiausiai mėgstame ir kokių picų daugiausiai užsisakome į namus. Važiuojam!

Penkta vieta – meksikietiška su malta jautiena

Aštrių pojūčių mėgėjai gyvenime ir virtuvėje tikrai patvirtins, kad viena iš populiariausių picų rūšių yra meksikietiška su malta jautiena. Juk nėra nieko geriau už degantį liežuvį ir ugneles akyse! Lietuvoje šios rūšies picų buvo užsakyta per 8700 vienetų ir panašu, kad tendencija užsisakyti kažką aštresnio į namus tik augs – lietuviai vis labiau įpranta prie egzotiškesnio maisto ir nebebijo eksperimentuoti su savo gomuriu.

Pačios aštriausios picos pasaulyje titulą šiuo metu įsikibusi laiko vienos Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios picerijos pažiba – ši pica ant kurios sudėti daugiau nei dvidešimt ypatingai aštrių „skorpiono čili“ pipirų, gali didžiuotis turinti 12 mln. taškų vadinamojoje Skovilio skalėje (ja matuojamas maisto aštrumas). Palyginimui, paprastas jalapeno pipiras teturi vos 10 tūkst. taškų!

Ketvirta vieta – peperoni arba saliami

Ketvirta pagal populiarumą Lietuvoje užsakoma pica į namus per Foodout.lt platformą yra mėgstama visų tradicijas gerbiančių ir jas puoselėjančių gastromanų arba tokius vaidinančių – peperoni arba saliami papuoštos picos. Per visą Foodout.lt istoriją, į alkanų picų mylėtojų namus iškeliavo virš 9 tūkst. vienetų šio patiekalo. Palyginimui, Ukrainoje ši pica taip pat yra viena iš lyderių – ji taip pat yra ketvirta pagal mėgstamumą!

Tačiau ar žinote, kuo skiriasi peperoni ir saliami dešros? Ironiška, tačiau peperoni yra ne kas kita, kaip atskira saliami dešros rūšis! Peperoni dešra yra itališka-amerikietiška saliami dešros versija, sukurta būtent JAV, nuo savo pirmtakės besiskirianti tik savo sūrumu bei prieskonių kiekiu.

Trečia vieta – kaprio su kumpiu

Virš 10 tūkst. užsakymų į namus pagal Foodout.lt duomenis ir garbinga trečia vieta pagal mėgstamiausią picos rūšį Lietuvoje iš tiesų pasako daug apie lietuvių ištikimybę tradicijoms ir paprastumui. Kaprio pica su kumpiu yra viena iš klasikinių itališkos picos rūšių, mėgstama tiek suaugusių, tiek vaikų, tad nenuostabu, kodėl ji tokia mylima – mažai ingredientų ir nesudėtingumas paperka ir nereikalauja per daug pompastikos.

Meilė mėsoms ant picų pasireiškia ir tarp mūsų kaimynų. Štai Estijoje penkių populiariausių picų sąraše figūruoja ir „keturių mėsų“ pica, kuri jau dabar verčia kauptis seilėms įsivaizduojant visą tą nuostabų turinį ant apvalaus dangaus gabalėlio!

Antra vieta – siciliečių su vištiena ir pievagrybiais

Ingredientai, kuriuos lengvai rasime bemaž kiekvieno lietuvio namuose – vištiena ir pievagrybiai – lengvai rado savo vietą ir ant tradicinės siciliečių picos, kuri užima iš tiesų garbingą antrą vietą pagal užsakymų į namus populiarumą per Foodout.lt Iš viso šiemet šios picos buvo užsakyta daugiau nei 11 tūkst. vienetų ir panašu, kad savo stiprių pozicijų ši picos rūšis neapleis dar greitai – bet ir nereikia!

Palyginimui, „braliukai“ latviukai taip pat labai mėgsta sicilietišką picos variantą, mat anot Foodout.lv pateiktų duomenų, būtent ši picos rūšis taip pat yra antra pagal mėgstamumą Latvijoje. Sutapimas? Nemanome.

Pirma vieta – Havajų su ananasais

Nustebote? Internete sklandant pašaipoms ir diskusijoms, kaip galima mėgti picą ant kurios dedami saldūs vaisiai, Lietuva parodo, kad vis dėlto ši picos rūšis yra pati mėgstamiausia tarp mūsiškių. Beveik 12 tūkst. užsakytų Havajų picų su ananasais ir kumpiu į namus ir stipri pirmos vietos pozicija įrodo, kad lietuviams interneto troliai nedaro jokios įtakos ir mes esame stiprūs ir nepriklausomi picų valgytojai, kuriems nesvarbūs pašaliniai vėjai.

Palyginimui, Latvijoje bei Ukrainoje, anot Foodout.lt, ši picos rūšis taip pat yra mėgstamiausia, o Estijoje ji yra antra pagal gautų užsakymų kiekį. Taigi, panašu, kad tikrai neprašautumėte į svečius atvykus užsieniečiui draugui iš minėtų šalių ir užsakius būtent šios rūšies picą. Bevalgant picą dar galite sužavėti svečius įdomiu faktu: havajietišką picą išrado visai ne havajietis! Visi kūrybiniai laurai atitenka Samui Panopoulosui, graikui, 1962 m. gyvenusiam Kanadoje ir sukūrusiam būtent šią picos rūšį. Liksime amžinai jam už tai dėkingi.

pica havajai maistas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936