Sutvarkyta buvusio pesticidų sandėlio teritorija ąžuolų gatvėje

Potencialiu taršos židiniu pripažinta buvusio pesticidų sandėlio teritorija, esanti Ąžuolų gatvėje, jau sutvarkyta – Palangos miesto savivaldybės administracija, atsižvelgdama į teisės aktų reikalavimus, 2017 m. įgyvendino projektą „Užterštos sandėlio teritorijos Palangos m., Ąžuolų g. (Kaštonų g.), sutvarkymas“, finansuojamą Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ priemonės „Užterštų teritorijų tvarkymas“.

Siekiant išvengti pavojaus aplinkai, žmonių sveikatai ir sumažinti pavojingų cheminių medžiagų kiekį grunte, vadovaujantis UAB „GROTA“ parengtu tvarkymo planu, šioje 0,027 ha ploto teritorijoje buvo iškastas labiausiai užterštas gruntas, slūgsantis iki 1,5 m gylio, jis pakeistas švariu gruntu bei atliktas išvalytos teritorijos kontrolinis tyrimas ir liekaninio užterštumo įvertinimas.

Buvusią pesticidų sandėlio teritoriją Ąžuolų gatvėje tvarkyti buvo būtina, kadangi atlikus taršos vertinimą buvo nustatyta, jog pagal jautrumą taršai ji buvo priskirta jautrioms teritorijoms (II kategorija). Pesticidų sandėlis minėtoje vietoje buvo eksploatuojamas maždaug nuo 1970 metų: čia buvo laikomi ne tik pesticidai, bet ir veikė bendrovės degalinė, buvo saugomas benzinas bei dyzelinis kuras. Tyrimų metu buvo nustatyta, kad žemės paviršiaus gruntas čia užterštas naftos angliavandeniliais ir chlororganiniais pesticidais, gilesniųjų žemės sluoksnių gruntas užterštas naftos produktais.

Įgyvendinus užterštos teritorijos sutvarkymo projektą buvo pagerinta aplinkos būklė bei gyvenimo kokybė, neutralizuotas pavojus aplinkai ir žmonių sveikatai.

Darbus vykdė – AS „Venteko“ filialas, darbų kokybės kontrolę vykdė UAB „Grota“. Techninę darbų prižiūrą vykdė – UAB „Šiltas namas“.

kitos naujienos

PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖ
Sutvarkytabuvusiopesticidųsandėlioteritorijaąžuolųgatvėje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938