X tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio koncertas
Pianistai Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas tarp Lietuvos atlikėjų išsiskiria ne tik tuo, jog nuo 1989-ųjų nenuilsdami puoselėja fortepijoninio dueto žanrą. Visų pirma šie menininkai patraukia dėmesį įdomiai formuojamomis programomis, atvirais, į platesnius multikultūrinius kontekstus kreipiančiais požiūriais, interpretacinių stereotipų nesuvaržytomis idėjomis. Nevengiantis publikos palepinti virtuozine bravūra, fortepijoninis ansamblis puikiai išlaiko ir visus „asketiško“ akademizmo standartus, o tuo pačiu drąsiai, kartais net provokuojančiai, savo klausytojus kviečia pasižvalgyti po dar neištirtas naujosios muzikos platybes.
Rūta Rikterė ir Zbignevas Ibelhauptas yra baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir jos asistentūrą-stažuotę. Abu pianistai yra tarprespublikinio M. K. Čiurlionio pianistų konkurso laureatai, o 1991 m. pelnė tarptautinio fortepijoninių duetų konkurso Romoje laurus, 2001 m. tapo „Auksinio disko“ laureatais. 1997 m. Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto dueto menas buvo įvertintas Lietuvos Nacionaline kultūros ir meno premija.
Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijoninis duetas nuolat kviečiamas dalyvauti Lietuvoje bei užsienyje rengiamuose muzikiniuose projektuose. Šių pianistų atliekama muzika skambėjo tarptautiniuose festivaliuose Kanadoje (Music Niagara), Liublianos vasaros festivalyje Slovėnijoje, Lenkijoje („Varšuvos ruduo“ ir „Silezijos šiuolaikinės muzikos dienos“), Danijoje (Musikhost), Vokietijoje (Usedomer Musik Festival), Baltarusijoje (Duettissimo – 2011), Rusijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Lietuvoje (Vilniaus, Pažaislio, Thomo Manno festivaliai, „Gaida“, „Iš arti“, „Marių klavyrai“) ir daugelyje kitų. Duetas bendradarbiavo su daugeliu dainininkų, instrumentalistų, chorų, orkestrų, dirigentų. Rūta ir Zbignevas koncertavo su Lenkijos Radijo nacionaliniu simfoniniu, Baltarusijos valstybiniu kameriniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu bei Kauno kameriniu orkestrais, kuriems dirigavo Saulius Sondeckis, Juozas Domarkas, Robertas Šervenikas, Modestas Pitrėnas, Jose Serebrier, Davidas Geringas, Arturo Tamayo, Olivier Grangean, Viačeslav Volič ir kt.
Dueto rečitalių buvo surengta Japonijoje, JAV, Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Airijoje, Latvijoje, Rusijoje ir kt., ansamblis buvo pakviestas dalyvauti svarbiuose „Vilnius – Europos kultūros sostinė“, Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginiuose Lietuvoje bei užsienyje. Jų koncertai transliuojami Lietuvos bei Europos radijo stočių programose, įgrota nemažai radijo ir televizijos įrašų, išleistos kompaktinės plokštelės. Apie šį duetą LRT yra sukūrusi laidą „Nacionalinis turtas“, išleista E. Ignatonio knyga „Variacijos fortepijonų dueto tema“.
Didžiuliame šio dueto sukauptame repertuare – kūriniai dviems fortepijonams ir fortepijonui keturioms rankoms nuo baroko epochos iki mūsų dienų, koncertuose skamba retai atliekami kūriniai. Atvirumas naujovėms, interpretacinis lankstumas ir atlikimo precizika padėjo pelnyti išskirtinę reputaciją šiuolaikinės muzikos atlikimo srityje: duetas daug dėmesio skiria XX-XXI a. muzikos atlikimo skatinimui ir propagavimui, yra daugelio lietuvių kompozitorių kūrinių iniciatorius bei pirmasis atlikėjas.
Greta koncertinės veiklos, abu pianistai dėsto fortepijono ir fortepijoninio ansamblio disciplinas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra Fortepijono katedros profesoriai. Dėsto meistriškumo kursuose Lietuvoje ir užsienyje, yra respublikinių ir tarptautinių konkursų žiuri nariai.
Programoje:
F. Schubert – Charakteringas maršas Nr.1 C-dur, D968b
F. Schubert – Fantazija f-moll, D940
M. K. Čiurlionis – Ekspromtas fis-moll, VL181 (K. Grybausko transkr.)
E. Grieg – Siuitos „Peras Giuntas“ fragmentai:
„Auštantis rytas“
„Anitros šokis“
„Kalnų karaliaus uoloje“
J. Brahms – 2 vengrų šokiai: Nr.2 d-moll, Nr.6 Des-dur
A. Dvořák – 2 slavų šokiai; op.72 Nr.2 e-moll, op.46 Nr.1 C-dur
M. Ravel – Feria iš „Ispaniškos rapsodijos“
Daugiau informacijos apie X tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį Palangoje www.klasika.org
Renginyje bus fotografuojama, filmuojama, todėl informuojame, kad Jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar media priemonėse.