Kviečiame aplankyti bibliotekos interneto skaitykloje lapkričio mėnesį eksponuojamą Palangos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos kūrybinių darbų parodą.
Negalia kaip neprašytas svečias, nepaiso jokių durų, jokių spynų. Ji gali aplankyti kiekvieną, bet kada, nors jos nelaukia niekas. Jai nesvarbu nei amžius, nei turtas, nei išsimokslinimas ar išsilavinimas. Niekas. Ji ateina ir sulaužo žmonių likimus, uždeda antspaudą kelioms kartoms.
Nesvarbu kokia ta negalia – fizinė, protinė, psichinė, kompleksinė, matoma, nematoma. Ji vis tiek – skaudi. Skaudi ir pačiam ir artimajam, esančiam šalia, skaudi ir fizine ir dvasine prasme. Ir neaišku kuri skaudesnė – matoma ar nematoma, fizinė ar dvasinė. Fizinė – matoma, dvasinė – nematoma, aplinkiniams nepažįstama. O kas nežinoma, žmonėms sukelia baimę, pyktį, nepakantumą. Tai ir yra skaudžiausia. Skaudžiausia būti nesuprastam, atstumtam, pasmerktam. Todėl kartais ir bijom net patys savęs, aišku, ir pripažinti savo negalią.
Norėsi jos ar nenorėsi, pyksi ar nepyksi, stengsies numesti – nenumesi, paslėpsi – surasi. Eisi kartu su ja per gyvenimą nors ir bus sunku. Todėl ir privalėsi ją pažinti, susitaikyti su ja, susidraugauti, kad lengviau būtų eiti kartu, kad galėtum atrasti save, būtum stipresnis, galėtum padėti sau ir padėti kitiems. Savo negalios pripažinimas, ieškojimas pagalbos ir jos priėmimas – tai jau didelis žingsnis pirmyn.
Tad nelikim su savo negalia vieni, nesmerkim kitų negalių, jos visos – skaudžios. Ieškokim, ką galime padaryti gražaus, prasmingo, būkim ne po vieną, būkim kartu ir našta nebus tokia sunki.
Mes tikim – „Negalia netrukdo kūrybai“.
Mes esame ir laukiame Jūsų adresu Jūratės g. 11, Palanga, tel.: +370 616 07647
2021 m. projektas „Nelikim su negalia vieni“