Knygos PALANGA. ARCHITEKTŪROS GIDAS (išleido leidykla „Lapas“) autoriai atskleidžia, kaip kurortavimo tradicijas Palangoje pradėjo Tiškevičiai, tęsė tarpukario inteligentija, o transformavo sovietmečio nomenklatūra kartu su kultūros veikėjais. Ir kaip atkūrus nepriklausomybę Palanga ieškojo naujo savo veido. Šiandien vaikštant po Palangą visą jos istoriją galima patirti per pastatų architektūrą – medinės senosios vilos, šiuolaikiniai naujai pastatyti viešbučiai ir kokybiškai rekonstruotos sovietmečio poilsinės pasakoja skirtingų laikotarpių kurortavimo ypatybes. O per architektūrą atsiskleidžia ir visiškai kitokia Šventoji – kokia ji?
????̌???? ?? ?. ??:?? Palangos vasaros skaityklos renginių sezoną atidaro knygos PALANGA. ARCHITEKTŪROS GIDAS autoriai: architektai LIUTAURAS NEKROŠIUS, MARTYNAS MANKUS, architektūros istorikė MARIJA DRĖMAITĖ, knygos redaktorė AISTĖ GALAUNYTĖ. Gido autorius kalbina leidėja, leidyklos „Lapas“ įkūrėja ŪLA AMBRASAITĖ. Knygos pristatymas organizuojamas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Susitikime!
? Į renginį būtina registracija ::: t.ly/jUca ::: vietų skaičius ribotas.dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis saugaus atstumo.
Palanga – kontrastų miestas. Greta vasarą triukšmingos J. Basanavičiaus gatvės glūdi ramus įspūdingų vilų ir sanatorijų kvartalas. Apsistoti galima ir išskirtinės sovietinės prabangos viloje „Auska“, ir daugiaaukštėse poilsinėse Vanagupėje. Patirti ir aristokratiškąjį grafų Tiškevičių paveldą, ir sovietmečiu išvystytą masinio apgyvendinimo architektūrą. O greta – visai priešingo charakterio Šventoji, nusėta pigiais vasariniais medinukais.
Palangos architektūros gide pristatoma seniausio Lietuvos kurorto istorija, įdomiausi ir reikšmingiausi pastatai. Knygoje atsiskleidžia, kaip jaukų ikikarinį miestelį keitė ambicingos sovietmečio plėtros vizijos ir kaip jas pakoregavo chaotiška nepriklausomybės laikų statyba bei pakitusi ekonominė situacija.
Architektūros objektų aprašymai kartu su archyvinėmis ir šiandienėmis nuotraukomis leis iš naujo atrasti Palangą – pažįstamą ir dar nematytą.
Palangos architektūros gide rasite:
> 117 pastatų ir objektų istorijų
> išsamius įvadinius tekstus, kuriuos rašė žinomi istorikai ir architektūros tyrinėtojai – Viltė Migonytė-Petrulienė, Liutauras Nekrošius, Vaidas Petrulis, Martynas Mankus ir Marija Drėmaitė > archyvinius Zino Kazėno kadrus ir Norbert Tukaj objektyvo užfiksuotą Palangos architektūrą
> Šventosios ir Palangos žemėlapius su pažymėtais lankytinais objektais