Liepos 30 d. 17 val. bibliotekoje vyks knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ pristatymas. „Vandenynas ir Žaliamėlė“ – tai poetinė, simbolinė, mitologinė sakmė-giesmė, kurią gieda Žaliamėlė Paukštė. Ši giesmė tyvuliuoja mūsų pirmapradžiuose vandenyse. Knygoje ataidi intertekstai iš lietuvių ir indoeuropiečių mitologijos, tautosakos, muzikinio folkloro ir susipina su vidinėmis, poetinėmis gijomis.

Kam ši sakmė-giesmė galėtų būti skirta? Ne tik suaugusiesiems. Tai giesmė šeimoms, vaikams. Nors iš karto giesmė nepažįstama, bet į širdį ateina kaip paslaptis, kaip laukimas ir Praamžių pažinimas.

Kodėl ir iš kokių pirmapradžių kūrybinių gelmių išsiveržė ir impulsyviai išsiskleidė ši iracionali meilės giesmė-sakmė? Ką ji gali atverti ir kuo užburti / atburti skirtingo amžiaus šiuolaikinius skaitytojus / klausytojus? Tebūnie tai atrandama individualiai – nardant, sklandant, įsiklausant, įsivaizduojant, įsijaučiant, tylint, apmąstant, pratęsiant šio teksto potekstes – etinės, etninės ir estetinės darnos išsipildymo viltyje (Vilija Janušauskienė, VDU ŠA literatūros didaktikos dėstytoja).

Knygos pristatymo metu skambės pačios autorės atliekamos archajiškos lietuvių liaudies dainos, o vandenyno ošimą ir Žaliamėlės giesmę palydės muzikos garsai.